Pátek, 18 dubna, 2025
- Komerční sdělení -zpravy
DomůVíkendZ Ameriky si přinesla to, co jí chybělo. Janka si založila sladký...

Z Ameriky si přinesla to, co jí chybělo. Janka si založila sladký byznys La Caramela

Šikovná Slovenka se pustila do podnikání s netradiční dobrou – sladkými jablíčky v karamelu či čokoládě. Pokud jste však čekali běžné pohoštění z trhu, jste na omylu. Dobroty z La Caramela od Janky jsou opravdu na světové úrovni.

Janka, vy jste byli ve Spojených státech, kde jste natrefili na sladké jablíčka .. nějak takto začíná váš příběh, že? Věděli byste nám cestu k dnešnímu byznysu popsat?
Ano, poprvé jsem karamelové jablíčka ochutnala právě ve Státech, kde je to poměrně běžná záležitost a dají se koupit na každém rohu. I tam však existuje velká rozmanitost – od jablíček v nabarvený cukrovém rozvařit (tzv. Candy jablka), přes automatizovanou výrobu kde stroje jablíčka ponořují do průmyslově vyráběného karamelu a následně do nekvalitních cukrových posypů až po manufaktury, kde se karamel vaří poctivě, v měděných kotlích a následně se čéšky zdobí ručně, kvalitní čokoládou. Právě jedna taková manufaktura mě zaujala a inspirovala. Po návratu na Slovensko mi jablíčka z ní chyběly, a tak se začala moje cesta k hledání a tvoření vlastní karamelové receptury. Náhoda chtěla, že v blízké obci je jeden z největších jablkových sadů. A tak bylo rozhodnuto. 🙂

Ono na první pohled se zdá, že vytvoření takového jablíčka je jednoduchou záležitostí, ale já předpokládám, že ne. Co všechno tomu muselo předejít a jako takové sladké jablko vzniká?
Alfou a omegou a zároveň nejvíce komplikovanou částí procesu výroby je samotný karamel. Toto jsem pochopila velmi rychle, po prvních pokusech ho uvařit. Věděla jsem, že receptura musí být co nejjednodušší, z kvalitních surovin a že karamel musí být měkký, krémový a na jablíčku musí dobře držet. Současně s tvořením receptury jsem se seznamovala s čokolatiérskym řemeslem.

Jedna věc je něco skvěle ovládat, druhá začít s byznysem .. i na to člověk musí mít nějaké znalosti a je to věru další makačka. Jak jste to zvládli vy? Co všechno vás překvapilo a co všechno jste se museli za jízdy naučit?
Přiznám se, že s byznysem jsem neměla absolutně žádné zkušenosti, nápad s manufakturou vznikl, protože doma jsem už jablíčka neměla kde skladovat .. To jsem ještě netušila, jaké papírování mě čekají a že budu také potřebovat výuční list. Čili od toho momentu jsem se musela „za jízdy“ naučit téměř vše. A vlastně – mnoho věcí se učím stále.

Jak tedy vypadá takový váš běžný pracovní den?
Den začínám rozvozem objednávek zákazníkem, což je také jedna z mých nejoblíbenějších činností, zvlášť, pokud je to zároveň dárek a zákazníkova požadavek je, abychom adresáta překvapili. Vidět radost obdarovaného a být tak součástí jeho krásnějšího dne stojí za to. Specifickou kapitolou je výrobní shon před Vánocemi, zda Valentýnem, kdy pracuji v takovém „robotickém“ módě často i 18-20 hodin denně. Je to náročné, ale mám to ráda, protože vedle toho hodně přemýšlím a často i na něco důležité přijdu 🙂

Ono předpokládám, že takové sladké jablíčko si doma člověk jen tak nevytvoří, čili chápu nějakou tu náročnost.
Já jsem s jablíčky začala v domácích podmínkách, takže možné to je. Chce to ale hodně pokusů a omylů, a následně dovednost, která se dá získat jen měsíci / lety praxe. Na surovinách si samozřejmě dávám záležet, jelikož sama vyznávám zdravý životní styl. Nesnažíme se šetřit na kvalitě surovin a vyrábět na kvantitu, ale naopak zachovat si exkluzivitu poctivého handmade produktu. Protože to je vlastně ten rozdíl, který obdarovaný ocení.

To je nepochybně něco, čím se odlišujete. Čím dalším jsou však vaše výrobky výjimečné?
Jablíčka La Caramela jsou ručně dělaný produkt, vyrobený s láskou. Používáme pouze přírodní suroviny, žádné emulgátory, barviva či konzervační látky. Díky přirozené konzervační vlastnosti horkého karamelu mají naše jablíčka trvanlivost šest dní od výroby. Za zmínku také stojí fantastická belgická čokoláda Callebaut, kterou následně jablíčka zdobíme.

Máte nějaké plány do budoucna, které plánujete v nejbližší době realizovat?
Plán číslo jeden je přenést gro našeho poptávky do online prostoru. Pracujeme na novém, modernějším a účinnějším eshopu a zároveň se snažíme o to, aby byly naše produkty dostupné i mimo Prahy a okolí. Uvažovali jsme o možnostech nabídnout La Caramelo jako franchize, ale v současné pandemické situaci je to bohužel nerealizovatelné. Proto v současné době hledáme dodavatele kurýrních služeb, který má povolení přepravovat potraviny a doručuje v rámci celéh Slovenska.

- Reklama -PR článek

Nejnovější články